Anna Starobinets
Den levande

imagePrisbelönt Facebook-dystopi av Rysslands horrordrottning

En global katastrof som kallas Stora reduktionen har fixerat antalet människor som lever på jorden till exakt 3 miljarder. Det finns inte längre någon död, bara en kort paus eller »fem sekunder mörker«, varpå individen återföds med en inkod som innehåller informationen om alla tidigare inkarnationer. Människorna är bara partiklar av en sammansatt organism, Den levande, och alla är uppkopplade direkt från hjärnan till det sociala nätverket Socio, där familjen och nationen inte har någon som helst betydelse. Samhället är globalt och alla känsloyttringar mellan föräldrar och barn förkastas som avvikande beteende.

En dag föds »Zero«, en individ utan inkod. Den levandes antal ökar med en och den globala harmonin är hotad. tillsammans med några oliktänkande placeras Zero på ett korrektionshem. Men vem är denne Zero? Och kommer Den levande att gå under i en ny reduktion?


More...Köp boken i vår bokhandel

 

RECENSIONER

»Konstruktionen är lika genomförd som hos Orwell, Ira Levin eller Philip K. Dick. Grymt bra. Men science fiction-hardcore. Verkligen. Rysk dystopi…
Författaren Anna Starobinets bygger en helhet som ger en hisnande känsla av att bokens absurda värld finns och går att ta på. Människor av kött och blod lider därinne. Trots att hela denna roman till sin form är sammanställd av torra handlingar ur Socios databank. Vittnesmål, anteckningar, dokument växer till ett fasansfullt fantasislott. En krälande, påtaglig konstruktion.
Men utan sladdar och maskineri.
Matrix är banalt!«
Bodil Juggas, Arbetarbladet

 

RECENSIONER

Little Me and My Books 2013-04-15
Fiktiviteter 2013-04-25

Boktradition 2013-03-25
Violens bokhylla 2013-03-19
Arbetarbladet 2013-03-12
Skuggornas bibliotek 2013-01-31