Nick Perumov
Mörkrets ring 2: Svarta lansen

imageI den andra delen av Mörkrets ring ­fortsätter berättelsen om de tre vännernas äventyr – hobbiten Folco och dvärgarna Lillen och Thorin. De tre släpar sig fram längs Midgårds regnsjuka vägar på väg österut. Målet för deras irrfärder är nära, men tycks ständigt lika ouppnåeligt. De förföljer Olmer, kungen utan kungadöme och Mörkerringens bärare. I Östern söker vännerna efter rötterna till hans Krafter och snart inser de att världen återigen står vid avgrundens rand, ty den uråldriga ondskan har återvänt i en ny gestalt. Runtomkring rasar redan det nya kriget när ­Olmers härskaror bryter upp och beger sig mot ­Västern, där det slutgiltiga slaget skall stå vid Grå hamnarnas stadsmurar. Endast ett mirakel kan rädda Ljusets försvarare från vreden hos den som förberett Svarta lansen för ett sista, dödligt hugg.

Trilogin Mörkrets ring är den ryske fantasyförfattaren Nick Perumovs genombrottsverk och skrevs redan på sovjettiden. Med fantasyeposet Svärdens väktare har Perumov gjort sig känd för sitt säregna författarskap, där det goda inte alltid går att skilja från det onda.

Uppdatering augusti 2016: Förlaget har beslutat att inte översätta en tredje delen, som är en helt fristående berättelse och inte en fortsättning på de två första böckerna. Vi beklagar detta.