Erik Granström
Svavelvinter

imageDet trakoriska rikets livsviktiga svavelkoloni är hotad. Överste Praanz da Kaelve jagas av okända fiender som vill se honom död, men han åtar sig ändå uppdraget att återställa ordningen på den karga ön Marjura vid polarisens rand. Ett skepp ligger klart för avfärd med en besättning som samlats ihop i största hast. Där finns drakjägaren med det sönderbrända ansiktet, den tatuerade danserskan från Kargom och de märkliga Remuntradyrkarna, var och en med sina egna skäl att bege sig till världens ände.
Under resan inser översten att uppdraget är mycket större än han först anade. Det heliga berget Ranz viskar att den mystiska konfluxen närmar sig och under Marjuras ismassor har mäktiga krafter satt sig i rörelse. Vilka är shagulitermunkarna som i ödemarken söker svaret på odödlighetens gåta? Och vad döljer sig egentligen bakom kodordet »Svavelvinter«?

Svavelvinter är den första av fyra delar i berättelsen om »den femte konfluxen« och utkom första gången 2004. Romanen mottogs med stor entusiasm och har sedan dess ständigt funnit nya läsare.

 

KRITIKERRÖSTER

»Bland det bästa och mest egensinniga jag har läst i fantasygenren.«
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

»Granström spelar med fantastikens hela register, vinner poänger med utvikningar i det groteska, i skräck, thriller, och science fantasy. Genreklichéerna vrids och vänds till nya, överraskande fräscha skapelser… Stundtals blir den episodiska mångfalden väl splittrande, tempot saktar in, trådar hänger i luften och det blir tydligt att Granström bygger upp inför en kommande avslutning. Samtidigt medför mångfalden en sorts faktisk kropp, berättelsen blir till levd erfarenhet, om än en annorlunda erfarenhet: just en krönika från en främmande tillvaro. Den som tilltalas – det subjekt läsaren intar – tillhör inte denna världen. Läsaren görs så till en annan, okänd inför sig själv. Det är en ovanlig händelse. Slaktare små blir till en sorts skruvad världshistoria, vagt igenkännbar, ändå helt annorlunda. En Borges för det episka formatet.«
Per Israelson, Svenska Dagbladet

 

RECENSIONER

Dagens Nyheter 2012-01-23
Kulturdelen 2012-10-16
Dast 2012-02-11
Svenska Dagbladet 2011-12-28
Tidningen Kulturen 2011-10-29
Malmö.se 2011 (intervju)
Catahya 2005-08-20 (intervju)
Enhörningen 2007-06-11