Andrej Djakov
Resan till ljuset

imageSankt Petersburg år 2033.
Jorden är ödelagd och de fåtaliga överlevarna har sökt skydd i metrons djupa tunnlar. Isolerade från resten av världen hankar människorna sig fram och gör sällsynta besök ovan jord i jakt på föda, bränsle och ammunition. En dag observeras några gåtfulla ljussignaler från marinbasen Kronstadt, som ligger på en ö utanför staden. En grupp stalkrar får i uppdrag att utreda orsaken. Finns det fler överlevande, och kanske orörda förråd i marinbasens väldiga bunkersystem? Eller kan det vara tecknet som Exodussektens präster predikar om?
Världen på ytan är en okänd vildmark och expeditionen gör sig redo att möta de namnlösa faror som kan lura var som helst bland stadens ruiner där knappt en människa har satt sin fot på över tjugo år.

Metro 2033 universum. Dmitrij Gluchovskij, författaren bakom succéböckerna Metro 2033 och Metro 2034, har skapat ett forum på nätet där han bjuder in andra att skriva om metrovärlden år 2033. I Ryssland har ett tjugotal böcker utkommit i bokform och nu inleder Coltso en utgivning av de ryska läsarnas egna favoritböcker i serien.

»Resan till ljuset är en underbart mörk roman som har fängslat tusentals läsare i Ryssland. På sajten metro2033.ru vann boken läsaromröstningen om bästa 2033-roman. Nu ger vi ut Resan till ljuset som bok. En värdig början på Metro 2033 universum.«
Dmitrij Gluchovskij

 

KRITIKERRÖSTER

»Det är en metrobok, fast den har en helt egen känsla, en färsk story med karaktärer med mer djup. Absolut läsvärd!«
TheGrAnarchist, Tips om bok och film

»Det är en ganska fartfylld och även otäck historia som jag får ta del av. Det är samma mysiga tryckande obehagliga stämning som jag vant mig vid i Dmitrij Gluchovskijs böcker… Jag hoppas att förlaget Coltso fortsätter översätta och ge ut böcker från Metro 2033 Universum och så får jag hoppas att de håller lika hög nivå som den här.«
Niklas Storm, Megazine

 

RECENSIONER

Tips om bok och film 2012-10-01
Megazine 2012-08-15